Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Γλυκό καρπουζάκι

Ένα καλοκαιρινό γλυκό του κουταλιού, που τρώγεται με πιρούνι!!!


Αφού απολαύσουμε το δροσερό μας καρπούζι, συνοδεία φέτας ή όχι, συνήθως πετάμε τη φλούδα. 
Αυτή τη φορά δεν θα την πετάξουμε, αλλά θα φτιάξουμε ένα υπέροχο καλοκαιρινό γλυκό του κουταλιού (που τρώγεται με πιρούνι...).
Αφού αφαιρέσουμε την πράσινη επιδερμίδα της απ' τη μια και την κόκκινη σάρκα της απ' την άλλη (αν σας μείνει και λίγο κόκκινο δεν πειράζει), μας μένει το άσπρο που το κόβουμε σε μικρά ως μέτρια κομμάτια (βράζουν πιο εύκολα) σε ότι σχήμα θέλουμε.
Σε ένα ταψί ή μια λεκάνη διαλύουμε 2-3 κ.σ. ασβέστη σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα κομμάτια φλούδας που διαθέτουμε (εν προκειμένω 1800γρ), και τα αφήνουμε εκεί να κολυμπήσουν για 12 ώρες ανακατεύοντας που και που, γιατί ο ασβέστης κάθεται.
Μετά το 12ωρο "ασβέστωμα" που θα κάνει το γλυκό μας τραγανό, ξεπλένουμε πολύ καλά τα κομμάτια μας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τα βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με ένα πιρούνι και τα κρυώνουμε σε κρύο νερό που έχουμε στύψει και ένα λεμόνι.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε ανάλογο νερό και ζάχαρη, όσο η φλούδα καρπουζιού (π. χ.1800γρ καρπούζι, 1800γρ ζάχαρη, 2 λίτρα νερό) και 200γρ καλό μέλι. 
Αφού βράσουμε 15 λεπτά, προσθέτουμε τα κομματάκια μας και 3-4 μερίδες βανίλια και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να "δέσει" το γλυκό μας (δεν χρειάζεται ξάφρισμα). Σ' αυτή τη φάση το καρπουζάκι αρχίζει να γίνεται διάφανο και να διακρίνονται τα νευράκια του. 
Τέλος, προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών για συντηρητικό και αφού σταματήσει το βράσιμο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (εμένα μου βγήκαν 3 1/2, καλό αποτέλεσμα!). Τα κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε, αναποδογυρισμένα, πάνω σε μια πετσέτα να κρυώσουν.

Σερβίρεται κρύο, απ' το ψυγείο!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου