Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Παστό χοιρινό

Χειμώνας έρχεται, καλό είναι να μας βρίσκεται κάτι για ξαφνικές επισκέψεις φίλων. Ε, να μην το πίνουμε και ξεροσφύρι...


υλικά
1 κιλό χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκκαλο)
2 χούφτες χοντρό αλάτι
μια χούφτα χλωρά φύλλα δενδρολίβανου
η φλούδα από δυο πορτοκάλια
ένα μοσχοκάρυδο
μια χούφτα μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 λίτρο άσπρο κρασί
1 λίτρο νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
3 πιπεριές καυτερούτσικες
λάδι (αρκετό)

Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε σε σουρωτήρι για τέσσερις μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος αφού το έχουμε αρτίσει με το μίγμα αλατιού δενδρολίβανου. Από κάτω βάζουμε μια λεκανίτσα να μαζέψει τα υγρά και το σκεπάζουμε με ένα τούλι για να μην μαζέψει ανεπιθύμητους επισκέπτες...
Μετά τις τέσσερις μέρες ξεπλένουμε το κρέας και το βράζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε ανακατέψει το νερό με το κρασί προσθέτοντας τη φλούδα απ' τα πορτοκάλια το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βράζουμε μέχρι να τρυπιέται και ΄το στραγγίζουμε.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε ένα νεροπότηρο λάδι το κρεμμύδι και τα σκόρδα χοντροκομμένα και τις πιπεριές κομμένες στα δύο κατά μήκος και καθαρισμένες από σπόρους και νεύρα.
Σοτάρουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε και το κρέας, που έχει ήδη στραγγίξει και κρυώσει και συνεχίζουμε για πέντε λεπτά σε χαμηλωμένη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γυάλινο βάζο και αν δεν φτάνει το λάδι μας, προσθέτουμε κι άλλο ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Αφήνουμε στο κελάρι για μια βδομάδα πριν την κατανάλωση.
Διατηρείται για ένα χρόνο τουλάχιστον αφού ανοιχτεί, αρκεί κάθε φορά που θα βγάζουμε ένα κομμάτι να φροντίζουμε τα υπόλοιπα να είναι σκεπασμένα με το λάδι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου