Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Dire Straits - DIRE STRAITS

Tο 1977, που στη μουσική σκηνή της Αγγλίας κυριαρχεί η punk, ο Mark Knopfler, ο μικρότερος αδερφός του David, ο John Illsley και ο Pick Withers, σχηματίζουν ένα rock συγκρότημα  με jazz, folk, blues και rock and roll επιρροές, τους Dire Straits.
Ο ήχος τους ιδιαίτερος και μοναδικός, ταυτίζεται με τον κιθαρίστα Mark Knopfler, ο οποίος παραμένει μέχρι τώρα παράδειγμα μουσικού, που δεν τον καθιερώνει η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του στην κιθάρα, αλλά το προσωπικό του στυλ και ο χαρακτηριστικός του ήχος, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον vibrato, και καθαρό του ήχο και στον "τσιμπητό", σχεδόν μπασιστικό τρόπο παιξίματος της ηλεκτρικής κιθάρας με τα δάχτυλά και όχι με πένα.
Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που έμαθαν τους Dire Straits το 1985, όταν μετά την κυκλοφορία του πέμπτου, κατά σειράν έκδοσης, άλμπουμ τους με τίτλο "Brothers In Arms", το MTV έπαιζε συνέχεια το "Money for Nothing". Ίσως κάποιοι στην Ελλάδα άκουσαν για πρώτη φορά το "Sultans of Swing" στην πολύ επιτυχημένη συναυλία τους, το Μάη του ίδιου χρόνου, στο Σ.Ε.Φ.
Κάποιοι άλλοι όμως, μεταξύ των οποίων κι εγώ, μαγεμένοι απ’ τον ιδιαίτερο ήχο τους και παρακολουθώντας ανελλιπώς το «δάσκαλο» Γιάννη Πετρίδη, "από τις 4 στις 5" στο Πρώτο (τότε) πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μάθαμε νωρίς γι’ αυτούς και σπεύσαμε να προμηθευτούμε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τίτλο το όνομά τους, μόλις έφτασε στην Ελλάδα, τέλος του ’78, αρχές του ‘79. Στο οπισθόφιλο του δικού μου, υπάρχει ακόμα το αυτοκόλητο ταμπελάκι που γράφει: "Δρχ. 230"!!!
Το «Dire Straits», είναι ένα άλμπουμ που για κανένα από τα εννέα κομμάτια του δεν λες, "άστο ας μην παίξει", ενώ αρκετά απ’ αυτά παραμένουν τα καλύτερα κομμάτια της καριέρας του συγκροτήματος.
Ο χαρακτηριστικός ήχος τους, είναι πολύ φανερός στο "Sultans of Swing" που θεωρείται το κορυφαίο κομμάτι στην καριέρα τους και είναι εμπνευσμένο από μια jazz μπάντα που έπαιζε σε ένα άδειο μπαρ του Λονδίνου.
Λέγεται ότι, ο Mark Knopfler μπήκε μια νύχτα σε ένα άδειο μπαρ στο Λονδίνο την ώρα που η jazz μπάντα που έπαιζε εκεί τελείωνε το πρόγραμμά της και ο τραγουδιστής, χαιρετώντας τους πέντε πελάτες του μαγαζιού, είπε:
"Goodnight and thank you... We are the Sultans of Swing".Τότε, ο Knopfler εμπνεύστηκε το πρώτο κομμάτι και πρώτη επιτυχία των Dire Straits, το Sultans of Swing, το oποίο ηχογραφήθηκε  το 1977 και κυκλοφόρησε, σαν single, στις 19 Μαΐου του 1978, ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου μπήκε σαν πρώτο κομμάτι της δεύτερης πλευράς στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τίτλο το όνομά τους.
Όπως και στην περίπτωση του "
Velvet Underground and Nico", που ήταν το ντεμπούτο ΄λμπουμ των Velvet Underground και θέμα μας σε παλιώτερη "βινύλια ιστορία", έτσι και το "Dire Straits", είναι ένα αξεπέραστο άλμπουμ που δίνει το στίγμα του γκρουπ και είναι, βέβαια, ένας από τους δίσκους που πρέπει να έχει μια αξιοπρεπής δισκοθήκη.


Το παραπάνω κείμενο συνόδευσε το άκουσμα του εν λόγω βινυλίου, στην εκπομπή "βινύλιες ιστορίες", που μεταδόθηκε στις 25 Μάη 2013, 8 με 9 το βράδυ, από τον "Πειρατή στα FM"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου