Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Πελτές ντομάτας.Άλλη μια συνταγή για σπιτικό πελτέ, εύκολη.

Η πηγή της πρώτης ύλης!
Η πρώτη ύλη!!
Το τελικό προϊόν!!!
Θα βρείτε (όπως κι εγώ) πολλές συνταγές, για σπιτικό πελτέ ντομάτας.
Οι περισσότερες χρησιμοποιούν μεγάλες, παραγινομένες ντομάτες και μάλιστα κάποιες (συνταγές) φτηνές της λαϊκής. Επίσης όλες λένε για ξεφλούδισμα.
Στη δική μου συνταγή χρησιμοποίησα μικρά ντοματάκια, γιατί είναι τόσα πολλά και μιας και οι γείτονες έχουν τα δικά τους, είναι κρίμα να σαπίζουν στις ντοματιές.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αποκλείεται το ξεφλούδισμα, που το θεωρώ και περιτό. Η εκτέλεση της συνταγής με επιβεβαίωσε γι' αυτό το τελευταίο.

Υλικά
ντοματάκια ώριμα (στην περίπτωσή μας 3,5 κιλά)
λάδι (3 κ. σούπας)
αλάτι (1 κ. σούπας)
δυόσμος ξερός, ψιλοτριμένος (1 κ. σούπας)
Αφού πλύνουμε τα ντοματάκια, από χώματα και σκόνες, γιατί φάρμακα δεν έχουν ούτε μιλητά (αν είναι να χρησιμοποιήσετε φαρμακωμένη πρώτη ύλη, καλύτερα πάρτε έτοιμο από το σούπερ μάρκετ...), τα πολτοποιούμε με το χειρομπλέντερ (φοβερό εργαλείο, τόχω ξαναπεί) και στραγγίζουμε καλά, ώστε να πετάξουμε σπόρια και φλούδες.
Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά τον πολτό-χυμό με τα υπόλοιπα υλικά. Εδώ θέλει πολύ υπομονή!
Όταν πήξει το περιεχόμενο της κατσαρόλας (τραβάμε γραμμές στον πάτο με την κουτάλα και στέκονται), το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, συμπληρώνοντας με μια κουταλιά λάδι από πάνω. Κλείνουμε τα βαζάκια και αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν χρειάζονται αναποδογύρισμα, γιατί στα μικρά βαζάκια τα καπάκια κυρτώνουν (προς τα μέσα, δείγμα στεγανοποίησης) και όρθια.
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια ποσότητα, φροντίζουμε η υπόλοιπη στο βαζάκι να είναι σκεπασμένη με λάδι.

Κάποιοι, ίσως πούνε πως όλη αυτή η διαδικασία, που σου δίνει τριάμισι βαζάκια (των 200 γρ.) από τρισίμισι κιλά ντοματάκια, που για να τα ξεχωρίσεις απ' το τσαμπί τους θέλει κι αυτό το χρόνο του, δεν αξίζει τον κόπο, αλλά όταν δοκιμάσουν αυτό τον πελτέ, που δεν τον βρίσκεις σε κανένα delicatessen, θα αλλάξουν γνώμη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου