Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΦΟΡΑΙ ΕΚΔΡΟΜΑΙ "Ο ΜΗΤΣΟΣ"

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, ή "Πουλίκας", ή "Θείος Νώντας" ή όπως αλλιώς τον έχει ο καθένας μας στο μυαλό του, θεωρείται και πολύ ορθά, ο παππούς ή o πατριάρχης του rock στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε παίζοντας μπάσο στο συγκρότημα MGC από το 1967 ως το 1969, λόγω του ότι ο μπασίστας τους πήγαινε φαντάρος. Έκατσε και του δείξανε τα κομμάτια κι έτσι έγινε μουσικός, όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Από το 1971 ως το 1973 συμμετέχει στους «Εξαδάχτυλος» με τους οποίους ηχογραφεί δικά του τραγούδια.
Με τον «Εξαδάχτυλο» και διάφορους άλλους εκλεκτούς κυρίους (όπως τους παρουσιάζει ο ίδιος στο οπισθόφυλλο του δίσκου), ηχογραφεί από το ’70 ως το ’75 τα τραγούδια, που το 1976 αποτέλεσαν το υλικό του "Μεταφοραί εκδρομαί «ο Μήτσος»".
Ο τίτλος του δίσκου προέκυψε, όπως έχει πει ο ίδιος, από το γεγονός ότι, όταν ήταν στο Λονδίνο, όπου έμενε απ’ το ’60 μέχρι το ’67, μία από τις πολλές δουλειές του ποδαριού που έκανε, για τα προς το ζειν, ήταν οι μετακομίσεις.
Είχαμε ένα φορτηγό με το οποίο κάναμε μετακομίσεις. Είχαμε βάλει μια αγγελία «we moveanything, anywhere, anytime». Κι ερχόντουσαν διάφοροι, άλλος με ένα σεντούκι, άλλος με ένα attaché...”.
Τα λόγια είναι του Δημήτρη Πουλικάκου, εκτός από τα "Χτεσινά Τρένα" που είναι του Τάσου Φαληρέα και τα διασκεύασε λίγο ο Πουλικάκος.
Είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος μακράς διαρκείας (όπως μεταφραζόταν το Long Play ή LP, χαρακτηρισμός των δίσκων 33 στροφών) με 100% ελληνικό στίχο και καθαρά στοιχεία Δυτικής rock μουσικής.
Πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι ο δίσκος έχει εμφανείς επιρροές από Frank Zappa, ίσως επειδή χρησιμοποιεί ένα Ζαππικής αίσθησης χιούμορ για να μιλήσει για την ελληνική πραγματικότητα. Πάντως, όπως ο ίδιος λέει, θεωρεί τον Zappa πολύ μεγάλο καλλιτέχνη, που εκείνη την εποχή πολλοί λίγοι ήξεραν και άκουγαν.
Ο Πουλικάκος περιφέρει το υλικό του δίσκου, επί τέσσερα χρόνια, από εταιρία σε εταιρία, μέχρι που τελικά το ρίσκο, για την κυκλοφορία του, πήρε η "EMI" και όχι η "ΜΙΝΟΣ", όπως λάθος γράφουν πολλοί σε αναφορές στο διαδίκτυο, πιθανόν λόγω της μετέπειτα συγχώνευσης των δύο εταιρειών σε "ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ" και την υπ’ αυτή την ετικέτα επανακυκλοφορία του δίσκου σε CD, το 2007.
Παρόλο που η παραγωγή δεν είναι άρτια, υπάρχει στο άλμπουμ μουσική ποικιλία, στοιχείο δυσεύρετο στα μετέπειτα ελληνικά rock άλμπουμ.
Ο δίσκος έχει ποικιλία ακουσμάτων, με υπέροχες ενορχηστρώσεις, όπως, jazz και soul με πολλά πνευστά, rock 'n' roll, σκληρό rock, ρεμπέτικο με αυθεντικότητα, βαλς και παραδοσιακά τυρολέζικα και, φυσικά, σατιρικές αφηγήσεις.
Ο δίσκος "Μεταφοραί εκδρομαί «ο Μήτσος»" θεωρείται, από πολλούς, ο πρόδρομος της ελληνικής rock 'n roll δισκογραφίας.

Το παραπάνω κείμενο συνόδευσε το άκουσμα του εν λόγω βινυλίου, στην εκπομπή "βινύλιες ιστορίες", που μεταδόθηκε στις 20 Απρίλη 2013, 9 με 10 το βράδυ από τον "Πειρατή στα FM"

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου