Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Ανοιξιάτικο μπλέτσι

Ανοιξιάτικο, γιατί γίνεται με ότι έχει απομείνει στο μποστανάκι μας (από τη χειμωνιάτικη παραγωγή) πριν καθαριστεί για ανοιξιάτικο όργωμα και καλλιέργεια.
Μπλέτσι, γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, έτσι λέμε στην πατρίδα μου στην Ήπειρο τις γυμνές (ξεμπλέτσωτες), χωρίς φύλλο δηλαδή, πίτες.


Υλικά:
ότι έχει απομείνει στο μποστανάκι μας
(εν προκειμένω, σέσκουλα, παντζάρια, καρότα, φρέσκα κρεμμύδια, ραδίκια, αντίδια)
μαϊντανός
φρέσκια ρίγανη
σκόρδο
2 αβγά
250 γρ. φέτα
1 νεροπότηρο λάδι
πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε, γιατί έχουμε φέτα)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(οι ποσότητες, ανάλογες με το τι τραβάει η όρεξή σας, ή με το τι τραβάει η συνταγή)

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα παντζάρια (βολβούς) και τα καρότα.
Χοντροκόβουμε τα χορταρικά (σέσκουλα, παντζαρόφυλλα, ραδίκια, αντίδια) και τα ζεματίζουμε μαζί με τους βολβούς των παντζαριών και τα καρότα.
Σε μια λεκάνη, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και τη ρίγανη, προσθέτουμε τα ζεματισμένα χορταρικά (όχι καλά στραγγισμένα), τα παντζάρια και τα καρότα ψιλοκομμένα, τη φέτα τριμμένη με το χέρι, τα αβγά, το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει το μείγμα μας, πηχτό κουρκούτι.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού της κουζίνας (φοβερό κόλπο και εφεύρεση, και η πίτα ολόκληρη και το ταψί καινούριο!).
Αδειάζουμε το κουρκούτι στο ταψί, το απλώνουμε καλά και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Αφαιρούμε την πίτα μαζί με το λαδόχαρτο και την ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει λίγο.
Κόβεται εύκολα με τη ρόδα κοπής πίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου