Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Καρυδόπιτα 250


υλικά
250 gr βούτυρο
250 gr ζάχαρη
250 gr γάλα
5 αβγά
250 gr καρύδια
250 gr φρυγανιά τριμμένη
250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ. γ. bacin powder
1 κ. γ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 κ.σ. κονιάκ

για το σιρόπι
1 lit νερό
1 κιλό ζάχαρη
5 φύλλα αρμπαρόριζας
1 κ. σ. αποξηραμένη φλούδα περγαμόντου

Καβουρδίζουμε τα καρύδια και αφού τα τρίψουμε ελαφρά στις παλάμες μας για να φύγει η καμμένη φλούδα τους, τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια με το χέρι. 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, γάλα, αυγά, καρύδια (ανακατεμένα με την κανέλα και το γαρύφαλλο), το μείγμα φρυγανιά-αλεύρι-bacin powder, και τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30cm και πασπαλίζουμε αλεύρι, ώστε να ξεκολλήσει πιο εύκολα η πίτα μας και απλώνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε μισή ώρα στους 200 βαθμούς και άλλη μισή στους 170.
Εν τω μεταξύ βράζουμε για 5 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι και όταν η πίτα μας έχει ψηθεί και όσο είναι ζεστή ακόμα την περιλούζουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε φαρδιά πιατέλα, όπου και κόβουμε κατά βούληση.
  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου