Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Ἀκτινίδιο γλυκάκι (μέ στέβια, παρακαλῶ)!!!


λικά:
1 κιλό ἀκτινίδια, μικρά καί ὄχι παραγινωμένα, καθαρισμένα
2 λεμόνια
50 γραμμάρια στέβια
2 φῦλλα ἀρμπαρόριζας

Καθαρίζουμε τά ἀκτινίδια (βοηθάει πολύ τό ἐργαλεῖο καθαρισμοῦ ντομάτας).
Σέ μιά λεκάνη, τά σκεπάζουμε μέ νερό, πού ἔχουμε στύψει τά λεμόνια καί ἀφήνουμε νά σφίξουν γιά 4-5 ὧρες.
Ξεπλένουμε ἀρκετά, νά φύγει ἡ ξινίλα καί στραγγίζουμε τά νερά.
Στή λεκάνη μας, ξανασκεπάζουμε τά ἀκτινίδια μέ τή στέβια, κλείνουμε μέ διάφανη μεμβράνη καί ἀφήνουμε 12 ὧρες στό ψυγεῖο, νά βγάλουν τά ζουμιά τους.
Σέ μιά κατσαρόλα, ἀδειάζουμε τό περιεχόμενο τῆς λεκάνης καί βράζουμε γιά 20 λεπτά (ἤ μέχρι νά δοῦμε ὅτι τά ἀκτινίδια μαλακώνουν ἐξωτερικά).
Ἀποσύρουμε τήν κατσαρόλα ἀπ’ τή φωτιά καί ἀφήνουμε γιά 3-4 ὧρες νά κρυώσει.
Ἀφαιροῦμε τά ἀκτινίδια προσεκτικά μέ ἕνα κουτάλι, γιά νά μήν τά «χαλάσουμε» καί ξαναβράζουμε τό ζουμί πού ἔμεινε στήν κατσαρόλα, προσθέτοντας καί τά φῦλλα ἀρμπαρόριζας· μήν περιμένετε νά «δέσει», γιατί ἡ στέβια δέν εἶναι ζάχαρη, ἀπλά νά σωθεῖ λίγο καί νά μήν εἶναι σάν νερό.
Τέλος ξαναβάζουμε (προσεχτικά) στήν κατσαρόλα τά ἀκτινίδια κι ἀφοῦ πάρουν μιά βράση, τά μεταφέρουμε σέ ἀποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας τά κενά μέ τό «σιρόπι».
Ἀναποδογυρίζουμε τά βάζα καί ἀφοῦ κρυώσουν (ἐλέγχουμε ἄν τά καπάκια ἔχουν «ρουφηχτεῖ», ὥστε νά ἔχει γίνει ἡ στεγανοποίηση), τά ἀποθηκεύουμε, μέχρι νά ἔρθουν οἱ μουσαφιραῖοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου