Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Φύλλο γιά χωριάτικες πίτες, τραγανό!


ὑλικά
400 γρ. ἀλεύρι σκληρό
100 γρ. ἀλεύρι καλαμποκιοῦ
1 σφηνάκι λάδι
1 σφηνάκι γάλα
1 σφηνάκι τσίπουρο
1 αβγό
150 γρ. χλιαρό νερό
1 κύβο μαγιά φρέσκια (25 γρ.)
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (γλυκιά)
1 κ.γ. ἀλάτι
1 κ.γ. πιπέρι

Διαλύουμε στό νερό τή μαγιά.
Ἀνακατεύουμε, σέ μιά λεκάνη, τά ἀλεύρια μέ τό ἀλάτι καί τά πιπέρια.
Προσθέτουμε τή διαλυμένη μαγιά καί τά ὑπόλοιπα ὑλικά τῆς ζύμης· ἀνακατεύουμε μέχρι νά ομογενοποιηθεῖ τό μείγμα μας.
Συνεχίζουμε τό ζύμωμα σέ πάγκο γιά δέκα με δεκαπέντε λεπτά, μέχρι, νά πατᾶμε μέ τό δάχτυλο τή ζύμη καί νά χάνεται ἡ δαχτυλιά (ἔτσι καταλαβαίνουμε ὅτι ἡ ζύμη μας εἶναι ἔτοιμη).
Βάζουμε τή ζύμη σέ ἕνα μπώλ, τό κλείνουμε μέ μεμβράνη, σκεπάζουμε μέ μιά πετσέτα καί τό ἀφήνουμε γιά μιά ὥρα σέ ζεστό μέρος.
Ἀφοῦ περάσει ἡ ὥρα καί ἡ ζύμη μας διπλασιαστεῖ, χωρίζουμε τή, φουσκωμένη πιά, ζύμη μας, σέ δύο μέρη (τό ἑνα μεγαλύτερο) καί ἀνοίγουμε φύλλο.
Στρώνουμε τό μεγαλύτερο φύλλο στον πάτο τοῦ, καλά λαδωμένου ταψιοῦ μας, ἀφήνοντας ἀπέξω τό περίσευμα.
Ἀπλώνουμε τήν, ὅποια, γέμιση πάνω στό φύλλο καί σκεπάζουμε μέ τό μικρότερο.
Κόβουμε μέ τόν πλάστη τά περισσεύματα τῶν φύλλων καί κλείνουμε, στρίβοντας, γύρω γύρω, τά τελειώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου