ὑλικά:
διακόσια πενῆντα γραμμάρια ρεβίθια
ἕνα μεγάλο ξερό κρεμμύδι
δυό σκελίδες σκόρδο
μιά καυτερή πιπεριά
μιά κούπα λάδι
μισή κούπα παστουρμᾶ, χοντροκομμένο
(τό τσιμένι, τοῦ παστουρμᾶ, δίνει ὅλη τή γεύση καί δέν χρειάζεται ἐπιπλέον καρυκεύματα· οὔτε ἀλάτι)
μιά κούπα λάδι
μισή κούπα παστουρμᾶ, χοντροκομμένο
(τό τσιμένι, τοῦ παστουρμᾶ, δίνει ὅλη τή γεύση καί δέν χρειάζεται ἐπιπλέον καρυκεύματα· οὔτε ἀλάτι)
Μουλιάζουμε ἀποβραδίς τά ρεβίθια.
Τήν ἄλλη μέρα, τά βράζουμε, στό ἴδιο νερό, γιά τρία τέταρτα τῆς ὥρας.
Στραγγίζουμε καλά καί τ' ἀφήνουμε στήν ἄκρη, κρατώντας ἕνα ποτήρι, ἀπ' τό νερό τῆς βράσης.
Κόβουμε, σέ ροδέλες, κρεμύδι, σκόρδο καί πιπεριά.
Τσιγαρίζουμε, ἐλαφρά, τό κρεμύδι, στό λάδι μας καί προσθέτουμε στή σειρά τό σκόρδο, τήν πιπεριά καί τά, στραγγισμένα, ρεβίθια· κάνουμε ἕνα καλό ἀνακάτεμα καί σβήνουμε τή φωτιά.
Ἀδειάζουμε τά ὑλικά μας σέ σκεπαστό, ταψάκι (ἤ μικρή γάστρα, ἤ πήλινο τσουκάλι), προσθέτουμε τόν παστουρμᾶ καί τό νερό τῆς βράσης πού κρατήσαμε.
Ψήνουμε, σέ προθερμασμένο φοῦρνο, γιά μιά ὥρα στούς 180 βαθμούς, ἐλέγχοντας, κατά διαστήματα, μήπως χρειάζεται λίγο νερό ἀκόμα.
Μεζές θεϊκός!!!
Τήν ἄλλη μέρα, τά βράζουμε, στό ἴδιο νερό, γιά τρία τέταρτα τῆς ὥρας.
Στραγγίζουμε καλά καί τ' ἀφήνουμε στήν ἄκρη, κρατώντας ἕνα ποτήρι, ἀπ' τό νερό τῆς βράσης.
Κόβουμε, σέ ροδέλες, κρεμύδι, σκόρδο καί πιπεριά.
Τσιγαρίζουμε, ἐλαφρά, τό κρεμύδι, στό λάδι μας καί προσθέτουμε στή σειρά τό σκόρδο, τήν πιπεριά καί τά, στραγγισμένα, ρεβίθια· κάνουμε ἕνα καλό ἀνακάτεμα καί σβήνουμε τή φωτιά.
Ἀδειάζουμε τά ὑλικά μας σέ σκεπαστό, ταψάκι (ἤ μικρή γάστρα, ἤ πήλινο τσουκάλι), προσθέτουμε τόν παστουρμᾶ καί τό νερό τῆς βράσης πού κρατήσαμε.
Ψήνουμε, σέ προθερμασμένο φοῦρνο, γιά μιά ὥρα στούς 180 βαθμούς, ἐλέγχοντας, κατά διαστήματα, μήπως χρειάζεται λίγο νερό ἀκόμα.
Μεζές θεϊκός!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου