ὑλικά
μανταρίνια χιώτικα (τά πιό γλυκά πού ἔχω φάει)
ζάχαρη
λεμόνι
(οἱ ποσότητες στήν ἐκτέλεση)
μανταρίνια χιώτικα (τά πιό γλυκά πού ἔχω φάει)
ζάχαρη
λεμόνι
(οἱ ποσότητες στήν ἐκτέλεση)
Κόβουμε τά μανταρίνια ὁριζόντια στή μέση γιά νά ἀφαιρέσουμε τά κουκούτσια...
...καί ὅταν λέμε
κουκούτσια, ἐννοοῦμε πολλά κουκούτσια (ἔτσι εἴναι τά
χιώτικα, ἀλλά δέν τά συγκρίνω μέ κανένα ἄλλο).
Ἰδοῦ καί τό ἀποτέλεσμα,
μετά τό ξεκουκούτσιασμα.
Ἤρθε ἡ στιγμή νά χωρίσουμε τή φλούδα ἀπό τίς
μισοφέτες.
(στή συγκεκριμένη ἐκτέλεση, τό βάρος τῆς ψίχας ἦταν 3 κιλά).
(στή συγκεκριμένη ἐκτέλεση, τό βάρος τῆς ψίχας ἦταν 3 κιλά).
Τίς φλοῦδες δέν τίς
πετᾶμε. Τίς μαζεύουμε σέ μιά κατσαρόλα.
Ἔχοντας, λοιπόν, ξεχωριστά τά φλούδια καί τήν ψίχα, εἴμαστε ἔτοιμοι γιά τά περαιτέρῳ.
Μέ ἕνα μεγάλο μαχαίρι χοντροκόβουμε τίς φλοῦδες, ὅπως εἴναι μέσα στήν
κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό, μέχρι νά σκεπάσει τό περιεχόμενο τῆς κατσαρόλας (2 λίτρα).
Προσθέτουμε νερό, μέχρι νά σκεπάσει τό περιεχόμενο τῆς κατσαρόλας (2 λίτρα).
Βράζουμε γιά 5
λεπτά καί ἀφήνουμε γιά ἄλλα 15 τίς φλοῦδες μέσα στό βραστό νερό.
Σουρώνουμε,
πιέζοντας, ὥστε νά πάρουμε
ὅλο τό λαδάκι τῆς φλούδας, ξαναρίχνουμε τό ζουμί στήν
κατσαρόλα καί προσθέτουμε τήν ψίχα.
Βράζουμε γιά
30 λεπτά.
Μέ τό χειρομπλέντερ πολτοποιοῦμε μερικῶς τό περιεχόμενο τῆς κατσαρόλας (νά μή γίνει χυλός).
Προσθέτουμε 1 λίτρο φρέσκο χυμό μανταρινιοῦ, τή ζάχαρη (1,5 κιλό) καί συνεχίζουμε τό βράσιμο μέχρι νά δέσει ἡ μαρμελάδα μας.
Μέ τό χειρομπλέντερ πολτοποιοῦμε μερικῶς τό περιεχόμενο τῆς κατσαρόλας (νά μή γίνει χυλός).
Προσθέτουμε 1 λίτρο φρέσκο χυμό μανταρινιοῦ, τή ζάχαρη (1,5 κιλό) καί συνεχίζουμε τό βράσιμο μέχρι νά δέσει ἡ μαρμελάδα μας.
Μόλις δέσει,
προσθέτουμε το χυμό ἀπό ἕνα ζουμερό λεμόνι, ἀνακατεύουμε καλά καί μοιράζουμε σέ ἀποστειρωμένα βάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου